Mihail Gorbacsov - aki nélkül nem ment volna...

Személye és tevékenysége meghozta a változásokat a „pangó” szovjet gazdaságban és politikában. Az ő idejében válnak meghatározó személyekké a Szovjetunió vezetésében Jegor Ligacsov és Borisz Jelcin is. Mihail Gorbacsov  nevéhez fűződik a szovjet rendszer demokratizálási kísérlete, melyet a glasznoszty (nyíltság) a peresztrojka (átépítés) és az uszkorenyije (gyorsítás) jelszavak fémjeleznek. Politikájának a hatása néhány éven belül nemcsak a Szovjetunióban hozott gyökeres változásokat, hanem a kelet-európai országokban is.

 

19850311

A monori találkozó

Illegális rendezvény, ahol 45 ember találkozik. Donáth Ferenc a házigazda is beszédet mond: „Lényegében laza csoportok azok, amelyek itt többé-kevésbé képviselve vannak. Egymástól külön teszik a dolgukat. […] Én tehát amellett vagyok, hogy annak érdekében cseréljük itt ki a gondolatainkat, hogy valamennyi ilyen laza kör jobban, másokról, más célokról és törekvésekről többet tudva folytathassa, amit maga tesz.” . Szó került ’56 örökségéről, gazdasági reformokról, emberi és polgári jogokról, valamint a határon túli magyarság helyzetéről is. A tanácskozáson elhangzottakat szamizdat formájában is megjelentetik.

 

19850614

Amerikai-Szovjet csúcstalálkozó

Mihail Gorbacsov szovjet főtitkár személye és képviselt nézetei szimpátiát keltettek a nyugati politikai vezetőkben. Így jöhetett létre a két hatalmi pólus között a közvetlen párbeszéd Genfben. Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov közös nyilatkozatot fogadnak el arról, hogy egyik fél sem törekszik katonai fölény megszerzésére, és egyetértenek abban, hogy egy nukleáris háború egyik résztvevő számára sem hozhat győzelmet. Rögzítették, hogy a jövőben rendszeres csúcstalálkozókon egyeztetnek.

 

19851119

Hatalmas koncert a sportcsarnokban

A jótékony célú koncerteknek divatja elér országunkba is. Az első ilyen a "Segít a dal" koncert a berhidai földrengés (’85.VIII.15)károsultjainak megsegítésére. Ott a 100 Folk Celsius, Hungária, R-go, Dolly Roll és Neoton Familia lép fel. Ezt a decemberi  eseményt Presser Gábor zeneszerző kezdeményezésére a londoni és az amerikai segélykoncertek mintájára az etióp éhezők javára tartják. Több, mint 200 résztvevővel két napig tartott. A koncert résztvevői minden esetben a bevételt jótékony célra ajánlották fel.

 

19851226

Leveszik a COCOM-listáról a Commodore 64-et

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya szűkíti a COCOM-lista hatálya alá tartozó eszközök körét, így szerte a világon lehetővé válik egyes informatikai eszközök megvásárlása. A COCOM-lista egy csúcstermékeket tartalmazó tiltó lista volt, amely három csoportra különült: civil és katonai célra is használható berendezések, nemzetközi atomenergetika, nemzetközi lőszer lista. Ezeket a termékeket tilos volt a KGST tagországokba exportálni, hogy ily módon is gátolják a technikai fejlődésüket, fegyverkezésben való lemaradásukat. A COCOM-lista kijátszása az embargó alatti országoknak fontos feladat volt, még a KGB is fenntartott egy erre szakosodott alosztályt. Az enyhítésnek köszönhetően a Commodore 64 a ’80-as évek kultikus computerévé vált, miután elérhetővé vált (bár igen borsos áron) hazánkban is.

 

19851216

A „lánchídi csata”

1957 óta hétköznap, de nem először történik valamiféle megmozdulás, mely a fennálló rendszert valamilyen módon zavarja, bírálja. 1971-ben a Petőfi-szobornál eltüntetik a vörös zászlót a nemzeti színűek mellől. 1973-ban 15-én esete az ünneplők a Várba vonulnának, de a rendőrség megakadályozza. Büntetésül, több száz részt vevő fiatalt kitiltottak az egyetemről és főiskoláról, ahová jártak. 1973-ban a Ferenciek-terén gumibotokkal oszlatták a tömeget. Tíz év szünet után ’83-ban és ’86-ban ismét erőszakkal akarja a rendőrség elnyomni a tömegmegmozdulást. A ’86-os eseményekről a korabeli sajtó hallgat, csak a Beszélő közli a részleteket.

 

19860315

Atomkatasztrófa Csernobilban

E napon az ukrajnai Csernobilban felrobbant az atomerőmű egyik reaktora. A TV híradó azonban csak az április 28-i első kiadásában jelentette be a baleset tényét. A baleset súlyosságának megítélése a híradás alapján lehetetlen volt, és a megjelenő újsághírek is rendre lekicsinylették a sugárzás mértékét. Az "illetékes szervek" nem tartották szükségesnek a hazai közvélemény valódi tájékoztatását, hiszen az szovjet érdekeket sérthetett volna, és negatív irányban befolyásolta volna az épülő Paksi Atomerőmű megítélését. A nyugati sajtóban pedig rendre jelentek meg Magyarországgal is kapcsolatos mérési eredmények. Ez a tájékoztatásbeli visszaélés csak tovább erősítette az állampolgároknak a szocialista rendszerrel kapcsolatos bizalmatlanságát.

 

19860426

Hazánkban a Forma-1

Míg az MSZMP PB júliusi ülésén az ellenzékkel - mely a külföldi magyar nyelvű sajtót is felhasználta - szemben keményebb politikai és hatósági intézkedéseket helyeztek kilátásba, addig  augusztus elején megrendezték a Vasfüggöny mögötti és Magyarország első Formula-1-es nagydíját. A ’80-as évek elején helyszínként szóba került Moszkva, Rijeka és Brno is, de Bernie Ecclestone 1985. őszén Londonban a nagydíj ötéves megrendezéséről szóló dokumentumot írt alá Balogh Tiborral. A Városligetet helyszínként esztétikai, a Népligetet pedig környezetvédelmi okok miatt nem engedélyezte a Fővárosi Tanács. Így épült a pálya a Budapest közeli Mogyoród homokos területére.

 

19860810

Csúcstalálkozó Reykjavíkban

Izlandon kerül sor az amerikai-szovjet, azaz Gorbacsov és Reagan csúcstalálkozóra, melynek témája az Európába telepített közepes hatótávolságú nukleáris rakéták leszerelése. Ezt a találkozót emlegetik a hidegháborús korszak első nagyobb töréspontjának. De Reykjavik eredménye lesz a következő év december 8-án aláírt Közép-hatótávolságú Nukleáris Egyezmény is, amely jelentősen csökkentette az atomháború kockázatát, azzal, hogy elkezdték ezen fegyverek leszerelését.

 

19861011

Emlék, ami összeköt

’56 emlékét az elhallgatással próbálta eltüntetni a kádári vezetés. Mindezt először ’86-ban törte meg a hivatalos propaganda Berecz János televíziós sorozatával, a Velünk élő történelem címmel. Az ellenzéket azonban ezzel már nem lehetett kielégíteni, sőt az addig külön működő értelmiségi csoportok az ’56-os forradalomban találták meg a közös pontot. Nagy Jenő lakásán emlékeznek meg a forradalom évfordulójáról. Külföldi ellenzékiekkel együtt nyilatkozatot adnak ki, amelyben közös örökségnek nyilvánítják az ’56-os forradalom hagyományát és tapasztalatait. Az aláírók között szerepel Göncz Árpád és Václav Havel is.

 

19861023

„Erőegyeztetés”

Bécsben megkezdődnek a NATO és a Varsói Szerződés tagországai közötti tárgyalások. A két szövetségi rendszernek célja egy erőegyensúly kialakítása. A NATO-országokat a VSZ hagyományos szárazföldi erejének túlsúlya nyomasztotta, míg a Varsói Szerződést a NATO nukleáris fölénye. Január 19-én Szergej Szokolov szovjet honvédelmi miniszter bejelenti országa kész átszervezni hadseregét és csak hagyományos fegyverzetre támaszkodni, ha a többi nukleáris fegyverrel rendelkező hatalom is ezt teszi.

 

1987021719870217 2

Nincs gumibot!

Az eseményekről beszámolót adott a Demokrata, Nagy Jenő szamizdat újsága. A cikkből kiderül, hogy a felvonuláson két beszéd is elhangzott az egyik szónok Pákh Tibor. „Gadó György a (Kossuth) szobor lépcsőjére állt, és rövid, rögtönzött beszédet mondott: Valóságos demokráciát akarunk és valóságos szabadságjogokat: a szólás, a gyülekezés és a sajtó tényleges szabadságát. A megújulás folyamatában a demokratikus ellenzéknek is szerepe lesz.”A budapesti megemlékezések atrocitások nélkül zajlanak. A központi állami ünnepségen Pozsgay Imre mond beszédet, melyben felveti a politikai-intézményi reformok lehetőségét.

 

19870315

Az eseményekről beszámolót adott a Demokrata, Nagy Jenő szamizdat újsága. A cikkből kiderül, hogy a felvonuláson két beszéd is elhangzott az egyik szónok Pákh Tibor. „Gadó György a (Kossuth) szobor lépcsőjére állt, és rövid, rögtönzött beszédet mondott: Valóságos demokráciát akarunk és valóságos szabadságjogokat: a szólás, a gyülekezés és a sajtó tényleges szabadságát. A megújulás folyamatában a demokratikus ellenzéknek is szerepe lesz.”A budapesti megemlékezések atrocitások nélkül zajlanak. A központi állami ünnepségen Pozsgay Imre mond beszédet, melyben felveti a politikai-intézményi reformok lehetőségét.

Békeveszély!

Holtpontra jutott a mindig is ingatag görög-török viszony. A két NATO tag 1987-ben majdnem egymásra támadt az olaj és gázlelőhelyek felderítése és néhány apró égei-tengeri sziget miatt. A NATO főtitkára Lord Carington felajánlja, hogy közvetít a két fél között. Az év eseménye még, hogy Törökország csatlakozási kérelmét Brüsszel elutasítja, de nem véglegesen. Az időpontot nem tartották alkalmasnak közvetlenül a spanyol és portugál felvétel után. A rivális Görögország már ’81-óta tag és 1983. júl. és dec. között még az EU Tanácsa soros elnökségét is ellátta.

 

19870327

A változás szele

Az MSZMP KB mellett működő Közgazdasági Munkaközösség ülésén Havasi Ferenc ismerteti a Fordulat és reform c. előterjesztést, amit Nyers Rezső és Pozsgay Imre is támogat. Ennek tartalma az első közgazdasági javaslat a válság megoldására 1968 óta. A változásokat jelzi, hogy júniusban az Országgyűlés zárt ülésén elfogadja Németh Károlyt az Elnöki Tanács elnökeként Grósz Károlyt pedig a Minisztertanács elnökének. Bevezetik a „közhasznú munkát” az állástalanok részére és megkezdi működését az APEH. A KB ülésén nyíltan beismerik gazdaságpolitikájuk kudarcát, és új gazdasági-politikai kibontakozási programot fogadnak el.

 

19870428

Cessna a Vörös Téren

Pilótája a 17 éves Mathias Rust. Célja, hogy a békét hirdesse, a keleti és nyugati blokk között és közeledést érjen el. Rustot a moszkvai Fortuvo börtönbe zárják, ahol 14 hónapig raboskodik, közben bíróság elé állítják és elítélik. Szeptemberben négy év munkatáborra ítélik, kétségbeesésében kegyelmi kérvényt nyújt be, amit az elnök elfogad. 1988. augusztus 3-án, szabadon engedik és még aznap Frankfurtba megy. Pár év múlva a Karib tenger térségében alapít egy élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó céget. A híres Cessnát Rust 20 ezer dollárért elhozatja Moszkvából és egy japán gyűjtőnek adja el, aki a gép árának négyszeresét, 160 ezer márkát fizet ki érte.

 

19870528

’56 újraéled

Nagy Imre és társai kivégzésének 29. évfordulóján a Batthyány-örökmécsest szimbolikusan Batthyány–Nagy Imre-emlékmécsessé nyilvánítják. Az eseményre Nagy Imre lánya Nagy Erzsébet üzenetet küld: „…csakis egy bűnösöktől megszabadult, megújult kormányzathoz kívánnék fordulni. Remélem, hogy talán többen is akadnak, akik megértik álláspontomat, ezen át hallgatásomat. Szeretném, ha így lenne.Tisztelt hallgatóim,…! A magyar társadalom demokratikus megújhodásáért vállalt küzdelmetekhez kívánok sok erőt és nagy kitartást. Gondoljatok mindig a szabadabb holnapra, amiért harcoltok, és soha ne feledjétek nagy múltú elődeitek töretlen hűségét nemzetünk igaz érdekeihez.”

 

19870616

Tárgyalás és gyakorlat

Július 23 -án a genfi amerikai–szovjet fegyverkorlátozási tárgyalásokon a szovjet fél elfogadja a „kettős nulla” megoldás elvét, mely szerint globálisan felszámolják a szárazföldi telepítésű szovjet és amerikai rakétákat (LRINF és SRINF).  Augusztus 28–30. az USA ellenőrei megtekintik a Minszk körzetében megrendezett orosz katonai hadgyakorlatot. Viszonzásul, október 5–7. a szovjet katonai szakemberek vesznek részt a Törökországban folyó NATO hadgyakorlaton. Ezek az első ellenőrzések, amelyeken az 1986-os Stockholmi Okmány rendelkezéseit figyelembe veszik.

 

19870723

Tárgyalás és gyakorlat
A magyarság esélyei

Lezsák Sándor lakiteleki tanyájának kertjében felállított sátorban 181 résztvevő cserélt eszmét a reform szükségességéről, a társadalmi kiútkeresésről. Célul a legszélesebb társadalmi összefogás kialakítását tűzték ki. Itt fogalmazódik meg először nyilvánosság előtt, hogy a diktatórikus szocializmus zsákutca, s itt követelik először nyilvánosan az egypártrendszert felváltó többpártrendszer megteremtését is. A találkozó végén nyilatkozatban rögzítik, hogy társadalmi párbeszédre, összefogásra, a sajtószabadságra van szükség. A társadalmi párbeszéd keretéül pedig egy magyar demokrata fórum megalakítását is javasolták.

 

19870927

Pogrom a XX. században

Mihail Gorbacsov reformjai a Szovjetunió rég elfojtott nemzetiségi konfliktusait is a felszínre hozták. A hegyi-karabahi háború, hadüzenet nélküli konfliktus Azerbajdzsán és az Örményország között 1988 februárjában hadüzebnet nélküli háború kezdődött az ún. hegyi-karabahi terület birtoklásáéert. A háború végül etnikai tisztogatásokba torkollott mindkét félnél. Februárban a hegyi-karabahi örmények tüntetéseken követelték az Örményországgal való egyesülést. A kezdeményezés zavargásokhoz vezetett: és február 28-án Szumgaitban örmények tucatjait ölték meg, majd véres tüntetések törtek ki több azerbajdzsáni városban is. Emberek tízezrei hagyták el lakóhelyüket a biztonság reményében.

 

19880228

„..semmiféle válság nincs.”

Márc. 10-én a kormányszóvivő bejelenti: a kormány nem vesz tudomást a megalakult Magyar Demokrata Fórumról. Házkutatást tartanak ellenzékiek lakásán. Röplapokat és egyéb kiadványokat foglalnak le. Márc. 15-én reggel a rendőrség ismert ellenzéki személyiségeket „preventív” őrizetbe vesz. Így is mintegy 15 ezren tüntetnek Budapesten, ahol Tamás Gáspár Miklós a Kossuth-szobor talapzatán Kádár János távozását követeli. Március 30-án új független ifjúsági szövetség alakult Fiatal Demokraták Szövetsége néven. Kádár János az iparvállalatok vezetőivel történt találkozója után kijelenti, hogy Magyarországon semmiféle válság nincs.

 

19880315

A „négyek bandája"

Népszabadság: „Az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottság pártfegyelmi eljárást indított. Megállapította, hogy nevezett párttagok több alapvető kérdésben a párt politikájától eltérő nézeteiket különböző párton kívüli fórumokon hangoztatják, terjesztik. Megsértik a pártfegyelmet, ártanak a pártegységnek. A KEB tevékenységük és magatartásuk miatt Bíró Zoltánt, Bihari Mihályt, Király Zoltánt és Lengyel Lászlót kizárta a párttagok sorából." A négyek bűne, hogy változásokat követeltek, ellenzéki gyűléseken vetek részt, szabadon beszéltek. Királyéknak egy évvel később felajánlották a visszatérés lehetőségét, de egyikük sem az MSZMP-ben folytatta politikai pályafutását.

 

19880409

A "településszisztematizálás"

Romániában - ahol jelentős magyar kisebbség is él - elrendelték, hogy csak a román helységnevek használhatók hivatalosan. Április 29-én pedig Nicolae Ceauşescu, a román kommunisták vezetője bejelentette a településszerkezet átalakításának programját. A két-háromezer főnél kevesebb lakosú településeket életképtelennek minősítették. Így Románia több mint 13 ezer falujából 7-8 ezret meg kellett szüntetni. A nemzetközi közvélemény felfigyelt a tervekre, s Románia egyre nagyobb politikai nyomás alá került. Hevesen tiltakozott a falurombolás ellen Ausztria és az NSZK, s kiéleződött a magyar-román viszony is.

 

19880429

Van kiút?

Május 1-én megalakul a Szabad Kezdeményezések Hálózata és Van kiút címmel nyilatkozatot ad ki: „ A magyar demokraták – akár szocialisták, akár nem – egyetértenek abban, hogy a hazának alkotmányos jogállamra, parlamenti kormányzásra, többpártrendszerre, erős jog- és érdekvédelemre, nemzeti szuverenitásra, vegyes tulajdonú piacgazdaságra van szüksége.”  6 pontos cselekvési tervet is meg fogalmaz. Május 20–22. Az MSZMP országos értekezletén a reformszárny teret nyert és Kádár Jánost leváltották főtitkárnak Grósz Károlyt választották meg.

 

19880501

Szovjetunió Vietnamja

1979 végén szovjet csapatok vonultak be Afganisztánba. A „küldetésnek” azonban csak a gorbacsovi enyhüléssel sikerült véget vetni. Az afgán főváros, Kabul elfoglalása után a szovjetek néhány száz kilométerre kerültek a stratégiai fontosságú olajmezőktől.  Az új kormány szovjet segítséggel sem volt képes megoldani az ország súlyos gazdasági helyzetét, és nem tudta leszerelni a vallási fundamentalista- mudzsaheddin felkelőket sem. A szovjet vezetés rájött, hogy nem képes győztesként megvívni háborúját és a május 15-én született megállapodás értelmében a szovjet egységek fele ’88 augusztusáig távozik az országból és azt követő 9 hónapban a többi is el hagyja az országot.

 

19880515

Újra együtt!

A hónap végén Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan Moszkvában megállapodást írtak alá a földalatti atomkísérletek közös ellenőrzéséről, a hagyományos fegyverek csökkentéséről, valamint arról, hogy értesítik egymást ballisztikus rakétáik felbocsátásáról. Gorbacsov a Szovjetunióban a közélet demokratizálásával küszködik: a „glasznoszty”, azaz a nyilvánosság előtt zajló közélet nevében nagyobb szabadságot biztosított a szólásszabadság területén. A sajtó ellenőrzését szinte teljesen megszüntették. Gorbacsov célja ezzel az volt, hogy a társadalmi viták eredményeként a szovjet társadalom jelentős részét reformkezdeményezései támogatása mögé állítsa, s egyben nyomást gyakoroljon saját pártja, az SZKP "keményvonalas", a demokratizálást elutasító tagjaira is.

 

19880530

Minden a régi?

Jún. 16.: Független csoportok megemlékezést tartanak Budapest több pontján és a rákoskeresztúri temető 301-es parcellájában. A legtöbb helyen rendőrkordon zárja el útjukat, majd Nagy Imre nevét skandálva a Vörösmarty térre vonulnak, ahol a rendőrség erőszakkal feloszlatja a tömeget. 18-án Göncz Árpád levelében kéri Grósz Károlyt a június 16-án történtekkel kapcsolatban ne csak szavakban, hanem tettekben is határolódjon el a korábbi módszerektől.

 

19880616

Tömegek a Hősök terén

Több tízezres tömegtüntetés Budapesten. Ceausescu bejelentését követően Románia egész területén megkezdődött a többségében magyarlakta falvak felszámolása. A riasztó hírek hatására tizenkét magyarországi civil szerveződés (pl.: Magyar Demokrata Fórum, a Szabad Kezdeményezések Hálózata, Bibó István Szakkollégium) tüntetést szervezett a falurombolás ellen. A magyar belügyi szervek engedélyezték a tüntetést. A tömeg gyertyákkal és fáklyákkal néma csendben vonult a Thököly úti román nagykövetség elé, hogy petíciójukat átadják, de a rendőrökkel körülvett követségen nem nyitottak ajtót.

 

19880627

Repedések a szomszédnál

Csehszlovák és lengyel ellenzékiek találkozót tartanak a csehszlovák-lengyel határon. Lengyelországban a ’80-as években Lech Wałęsa vezetésével megalakult Solidarność -Szolidaritás ellenzéki mozgalom. A gorbacsovi enyhülés jegyében a pártvezetés ott elhatározta, hogy valamilyen hatalommegosztást hoz létre az ellenzékkel. Csehszlovákiában ezzel ellentétes volt a helyzet. A merev és konzervatív pártvezetés csak korlátozott decentralizációra volt hajlandó és az ellenzéket főleg pedig annak vezetőit végleg el akarta hallgattatni, pl. az író Václav Havelt is letartóztatták.

 

19880710

Prágában elkezdődött!!

A Varsói Szerződés tagállamai intervenciójának 20. évfordulóján kisebb ellenzéki szervezetek megmozdulást rendeztek, amihez spontán tömegek csatalakoztak több ezren. A néma megemlékezés a Vencel-téren egyben a társadalom tiltakozását is kifejezte a rendszer ellen, melyet a rendőrség feloszlatott. ’88-ban többször ellátogatott a budapesti diákküldöttség is a Na Hrádku sörözőbe (a prágai magyarság, egyetemisták és ott dolgozó magyarok gyülekezőhelye). El akarták magyarázni milyen folyamatok kezdődtek, s hogy a változtatásban a cseh, prágai diákoknak fontos szerepük lehet.

 

19880821

Újra az utcán!

Nemzetközi környezetvédelmi konferenciát rendez Budapesten a Duna Kör, a World Life Fund for Nature és az International Rivers Network a bős-nagymarosi duzzasztógátakról. A probléma valóságos és egyben jelképes is, mert a vita kezelése és megoldása fogja megmutatni, hogy a kormányzat valóban törekszik-e közmegegyezésre, elfogadja-e a társadalmi ellenőrzést, képes-e önkorrekcióra. Szept. 7-én a kormány válaszol: „meg kell építeni a bős–nagymarosi vízlépcsőt, de ha egy esetleges népszavazás másképpen dönt, a Minisztertanács aláveti magát a döntésnek.” Válasz szept. 12. tömegtüntetés.

 

19880912

Minden változik

Okt. 1. Gorbacsovot megválasztják a Szovjetunió elnökének. Okt.10. Csehszlovákia Kommunista Pártja ülésén lemond Lubomír Štrougal miniszterelnök. Okt.12.  Lech Wałęsa a lengyel Solidarność mozgalom egyik alapítója találkozik az amerikai külügyminiszter-helyettessel, aki Washington támogatásáról biztosítja a Szolidaritás legalizálását, de figyelmeztet, hogy a küszöbön álló kerekasztal-tárgyaláson mindkét félnek türelmesnek kell lennie. okt. 28. Prágában a ismét tüntetésekre kerül sor. A rendőrség ezúttal is feloszlatja a tömeget.

 

19881001

Margaret Thatcher Lengyelországban

Thatcher találkozott Mieczysław Rakowski miniszterelnökkel, Józef Glemp bíborossal és Wojciech Jaruzelskivel a lengyel Államtanács elnökével. A tiszteletére adott banketten Thatcher kijelentette: „Le akarjuk bontani azokat az elmúlt 40 évben épült akadályokat, amelyek megosztották Európát, hogy Lengyelország és a többi kelet-európai ország ismét részese lehessen Európa kultúrájának, szabadságának és igazságosságának.”

 

19881102

Régi és új megelevenedik

A Kádár-rendszer demokratikus ellenzékéből a harmadik párt is megalakul nov. 13-án a Szabad Demokraták Szövetsége. Alapító tagjai jelentetik meg ’81-től a Beszélőt és működtetik a Szabad Kezdeményezések Hálózatát. A régi hagyománnyal rendelkező pártok közül nov. 18-án a Pilvaxban a Független Kisgazda- Földmunkás- és Polgári Párt újraalakult.

 

1988111319881113 2

„Induljunk merészen Kelet-Európa felé.”

François Mitterrand Kelet-Közép-Európa irányában fokozott figyelmet  tanúsított. ’88-ban induló második elnöki periódusát is ennek a jegyében kezdte. Novemberben fogadta Grósz Károlyt Párizsban. Majd ugyanabban a hónapban Moszkvában, míg decemberben Prágában utazott. Prágai látogatása a csehek számára mérföldkő, hiszen az első hivatalosan engedélyezett ellenzéki tüntetést tarthatják meg ez alkalomból. ’89-re Mitterrand Bulgária, NDK, Lengyelország és Magyarország meglátogatását tervezte . A Ceau¬sescu vezette Románia szándékosan nem szerepelt állomásai között.

 

19881210

Mit hoz a Mikulás?

Németh Miklós miniszterelnök a Newsweeknek adott interjújában megfogalmazza, hogy a magyar politikai reformok egy nyugati stílusú parlamenti demokráciához vezetnek el. Grósz Károly 16-án kijelenti, az MSZPMP nem hatalmat akar megosztani, hanem szövetséges erőket bevonni az irányításba. 19-én Megalakul a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája és alternatív szervezetek a Vörösmarty téri rendezvényükön Alkotmányozó Nemzetgyűlés összehívását követelik. Az Országgyűlés pártonkívüli képviselői bejelentik, hogy külön frakciót kívánnak létrehozni. December 20-án Az Országgyűlés március 15-ét munkaszüneti nappá nyilvánítja.

 

19881216

Váltások

Január 7-én meghalt a japán császár Hirohito. Fia, Akihito folytatja az uralodást 125. császárként. 15-től Prágában újra tüntetések zajlanak, amit a rendőrség minden esetben brutálisan felszámol. Sokakat, köztük Václav Havelt is őrizetbe vesznek. 18-án Mihail Gorbacsov részletesen közli a szovjet fegyveres erők csökkentésének tervét, aminek alapján elkészül a hazánkban állomásozó szovjet Déli Hadseregcsoport kivonásának ütemterve.  Az USA-ban 20-án leteszi esküjét a 41. elnök George H. W. Bush, aki republikánusok első számú elnökjelöltjeként nyert a választásokon 1988-ban.

 

19890107

„fokozatos és folyamatos”

Január 25-én a Déli Hadseregcsoport kivonási terve szerint az év első felében Veszprémből egy szovjet harckocsihadosztály és egy kiképző harckocsiezred távozik. Április 25-én el is hagyta az első szovjet alakulat hazánkat. Az év további részében egy szovjet deszant rohamzászlóalj és egy vadászrepülő ezred is távozott a Szovjetunióba. Februárban az MSZMP elfogadja a fokozatos és folyamatos többpártrendszerbe való átmenetet és indítványozza az elavult elektromos jelzőrendszer (EJR) megszüntetését is. A bontás előtt Német Miklós miniszterelnök Gorbacsov véleményét kérte. A válasz egyértelmű volt: 1956 nem ismétlődik meg.

 

19890125

Halál rá?!

A Sátáni versek c. regényt 1988 szeptemberében adták ki, és azonnal felháborodást váltott ki az iszlám világban Mohamed próféta „tiszteletlen” ábrázolása miatt. Khomeini ajatollah iráni síita vallási vezetőminden hívő muszlimot felszólított Rushdie és a regény kiadóinak kivégzésére is, valamint hárommillió dollár vérdíjat tűzött ki az író fejére. A muszlim közösségek könyveket égettek. Rushdie regényének fordítói világszerte veszélybe kerültek. Volt, akit megvertek, mást leszúrtak vagy lelőttek.

 

19890214

Végre szabad!

A százezres tömeggyűlésen szimbolikusan lefoglalták a Magyar Televízió székházát, demonstrálva, hogy az intézmény az egész nemzeté. A TV Székház lépcsőin Cserhalmi György színművész felolvasta a tizenkét pontba tömörített követeléseket, amelyek az 1848-as és az 1956-os pontok alapján lettek aktualizálva. március 22-én a Független Jogász Fórum kezdeményezésére nyolc ellenzéki szervezet összefogott létrehozta az Ellenzéki Kerekasztalt a rendszerváltozás, a békés politikai átmenet előkészítésére. 24- én Salgótarjánban ismeretlen tettesek ledöntötték a megyei tanács épülete előtt álló Lenin szobrot.

 

19890322

Környezeti katasztrófa

Az Exxon Valdez 211 ezer tonnás óriáshajó nekiütközött Alaszka közelében egy zátonynak és a hajótest kilyukadt, ennek következtében pedig  113 millió liter olaj került a vízbe, ami 1300 négyzetkilométernyi területet szennyezett be. Több mint 10 ezer ember vett részt a mentesítésben, a költségek megközelítették a 2 milliárd dollárt. 200 ezer élőlény: tengeri madarak, fókák és más emlősök, valamint számtalan hal pusztult el néhány nap alatt. Szakemberek szerint hetven évig is eltarthat, amíg az alaszkai madárvilág a katasztrófa előtti szintre visszakerül.

 

19890324

Szuvenír is kell!

1-én a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában a hozzátartozók azonosítják Nagy Imre, Gimes Miklós, Maléter Pál földi maradványait. Másnap Grósz Károly egy rádiós műsorban valószínűtlennek minősíti Nagy Imre politikai rehabilitációját. 4-én 150 ezer magyar, más becslések szerint fél millió utazott vásárolni Ausztriába, kihagyva a már hagyományosnak mondható felszabadulási ünneplésen való részvételt. Aki csak tudott utazott vitte a nagyszülőket is a valutakeret miatt és hozott hűtőládát, videomagnót, ezek voltak a legnépszerűbb árucikkek. Így költve el osztrák becslések szerint 50 milliárd forintnyi schillinget Nickeldorf és Bécs között a turista magyarok.

 

19890401

Rajtunk a világ szeme!

A magyar–osztrák határon megkezdődik a „vasfüggöny” felszedése, bár a kormánydöntés csak május 18-án lép életbe. A világ minden táján újságok cikkeznek az eseményről Japántól kezdve egészen Spanyolországig. A The New York Times tudósítója így írt: "Én azért jöttem Magyarországra, mert 'a vasfüggönyön nyíló lyukként' reklámozzák, olyan országként, amely állítólag szökőben van a Szovjetunió körüli pályáról."A szovjet Izvesztyija tudósítója pedig jelképesnek nevezte, hogy Magyarország - Lengyelországgal együtt - éppen a határzár lebontásának kezdetekor kapott különleges meghívotti státust az Európa Tanácsban.

 

19890502

Kellemetlen napok

30 év után újra szovjet államfő látogat Kínába, amikor M. Gorbacsov Pekingbe utazik. A Tienanmen téren mintegy 300 ezer éhségsztrájkoló diák gyűlik össze. A kínai vezetők igyekeznek eltitkolni a jelenséget és átszervezik a programot, kihagyják a Tienanmen téri fogadást és Gorbacsovot egy mellékbejáraton csempésztik be a parlament épületébe. A furcsa programszervezést Gennagyij Geraszimov a szovjet külügyminisztérium szóvivője és Gorbacsov is megértéssel fogadta elismerve, hogy hasonló tüntetések nemegyszer előfordulnak manapság a Szovjetunióban is. Akkor még senki nem sejtette mi fog történni június 4-én.

 

19890515

Itt az idő!

George Bush az USA elnöke az NSZK-ban, Mainzba látogatott. Beszédében kiemelte: "Korszakhatárhoz érkeztünk. A világ négy évtizede vár a hidegháború végére. Eleget várt. Itt az idő, hogy Európa újra egységes és szabad legyen. " Majd azzal folytatta, hogy az események felgyorsultak, hiszen a lengyelek és a magyarok szabad választásokra készülnek, ezért nyáron ellátogat majd hozzájuk, hogy elvigye nekik a következő üzenetet: "Magyarország határáról most távolítják el a szögesdrótokat és az aknazárat. És ahogy az akadályok Magyarországon lebomlanak, úgy kell eltűnniük mindenhol Kelet-Európában. Legyen Berlinen a sor! A kommunizmus kudarcának jelképe az a fal. Tűnjön hát el! "

 

 

Séta a Rajnánál

M. Gorbacsov Helmut Kohl kancellárral találkozik Bonnban. Nyilatkozatban rögzítik, hogy Európa népei szabadon határozzák meg sorsukat, kapcsolataikat. A két vezető között szinte baráti viszony alakult ki. Sokszor hivatkoznak a következő évben egy itt elhangzott beszélgetésre. Kohl és Gorbacsov a Rajna partján sétálnak. Kohl a vízre mutat. El lehet torlaszolni a folyót, de az más utat talál a tengerbe. Ugyanez a helyzet a német egységgel. A kérdés csupán az: megvalósítjuk-e mi ezt közösen a mi generációk számára, vagy tovább görgetjük a problémákat? A németek soha nem egyeznek ki véglegesen a megosztottsággal. Gorbacsov nem ellenkezett.

 

19890613

Végre!

Út júniusig: Jan. 28.: Pozsgay Imre népfelkelésnek nyilvánítja ’56-ot. Febr. 14.: a Történelmi Igazságtétel Bizottsága az Igazságügyi Minisztériummal megállapodott, az újratemetés június 16-án lesz. Az MSZMP azzal a kitétellel engedélyezte, hogy a nap a "nemzeti megbékélés napja" legyen.  Áprilisban ötnapi kutatás után megtalálták Nagy Imre és mártírtársai földi maradványait, arccal lefelé, kátránypapírba csomagolva. Máj. 8-án Fejti György bejelenti: a Nagy Imre-per tényállása nem megalapozott és megkezdődött a felülvizsgálati eljárás. Máj. 26.: az MSZMP PB úgy döntött, hogy a párt nem képviselteti magát a temetésen, de tagjai részt vehetnek. A TIB azt kérte, hogy ne koszorúzzanak azok, akiknek közük volt a megtorlásokhoz.

 

19890616

Van ami a régi marad

Románia is súlyosan eladósodott. Ceausescu, hogy a hitelek feltétele ne lehessen a demokratikus nyitás az államadósság gyors lenullázását erőltette. Viszont, akadozott a fűtés, nem volt benzin, fejadagokat vezettek be a legalapvetőbb élelmiszereknél is a felvágottnál vagy szalonnánál 20 deka volt a limit. Akkor voltak zsúfoltak a polcok, amikor Ceuasescu megszemlélte valamelyik üzletben a bőséges kínálatot, de fél órával a távozása után már újra csak a fejenként fél kiló darált húst kérhették a pultnál a vásárlók. A szegénység növekedésével párhuzamosan egyre jobban megerősödött a titkosrendőrség (Securitate) befolyása, Románia lényegében rendőrállammá vált.

 

198907

Amikor lezárul a múlt

A Legfelsőbb Bíróság Elnökségi Tanácsának 1989. július 6-i ülésén a három évtizeddel korábban halálra ítélteket és kivégzetteket hozzátartozóik képviselték, de nem volt ott a per két – akkor még élő – szereplője, Kopácsi Sándor és Vásárhelyi Miklós. Kimondták, hogy az 1958-as ítéletek törvénysértők voltak és hatályon kívül helyezték azokat, a vádlottakat pedig felmentették. A sors különös fintora, hogy ezen a napon, alig egy pár órával az ítéletek semmissé tételét követően halt meg Kádár János. Egy korszakot temetett az ország.

 

19890706

A megtartott ígéret

Első amerikai elnök látogat hazánkba, akit tömeg várt a Kossuth téren a kitörő vihar ellenére is. A Fidesz vihar szaggatta transzparensén angolul és magyarul az állt: "Szabadíts meg bennünket Jaltától!" Az elnök egy hirtelen eltépte a kezében tartott papírt és így folytatta: "Fogom ezt a beszédet, és összetépem. Túl rég óta állnak már itt. Azt akarom, hogy tudják, az Egyesült Államok elnökeként azért jöttem ide, mert mi amerikaiak különleges, szeretetteljes érzéseket táplálunk a magyar emberek iránt. Engedjék hát meg, hogy a szívemből szóljak, és ne szaporítsam a szót. Együtt akarunk dolgozni Magyarországgal azon, hogy folytatódjanak a most zajló változások és reformok"

 

19890711

Újra a magyarokon a világ szeme!

A páneurópai piknik, egy baráti találkozóként indult a határok nélküli Európa és a közös európaiság kialakulását szorgalmazó céllal. Az ideiglenes határnyitást kihasználva több száz keletnémet állampolgár rohant át Ausztriába, hogy onnan az NSZK-ba távozzon. A határőrök tanácstalanok voltak, mert sem az átlépés megállítására, sem engedésére nem kaptak utasítást. A bátor helyi parancsnok megtiltotta a fegyverhasználatot, s így az ünneplés nem fordult tragédiába. A rendezvény utáni napokban is több százan lépték át a zöld határt, ami fölött a határőrök mindkét oldalon szemet hunytak.

 

19890819

A Voyager -2 eléri a Neptunuszt

A Voyager egy amerikai kutatási program, amely a Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz felfedezését tűzte ki célul. Két azonos szondát indítottak 1977-ben: a Voyager 1-et és 2-t. Képesek voltak folytatni az útjukat és kijutni a mélyűrbe. Mindkét szonda tartalmaz egy arannyal bevont rézkorongot is abból a célból, hogy ha a szondát valaha földönkívüli értelmes lények megtalálják, akkor információkat kapjanak az emberekről. Ezekre az aranylemezekre nagyon nagy tisztaságú uránium 238-at is raktak abból a célból, hogy az uránium felezési idejének ismeretében egy idegen civilizáció megállapíthassa a szerkezet felbocsátásának időpontját.

 

19890825

Kezdődik?!

Gorbacsov Berlinbe látogat az NDK 40. születésnapján, személye a reformokat jelképezi. Óriási tömeg várja és kíséri. Rögtönzött beszédében változtatásra szólítja fel az állam vezetését. Németország az egyesülés küszöbére ért. NDK állampolgárok tömegei szöknek nyugatra. Lipcsében 9-én 70 000-ren tüntetnek a reformokért. Október 18-án lemondott Erich Honecker az államtanács elnöke és az NDK vezetője Egon Krenz lett. Krenz támogatta a pekingi diákfelkelés leverését, ugyanakkor az egész NDK-ban egyre nagyobb méreteket öltő tömegdemonstrációk békés kezelését szorgalmazta.

 

19891007

A kezdet

Az Országgyűlés még többségében MSZMP-s képviselőkből áll, de október 17-én megszavazta az alkotmány módosítását. A rendszerváltó dokumentumként is emlegetett törvény jóváhagyta a parlamentáris kormányformát, alkalmazta a hatalommegosztás elvét. Biztosította a többpártrendszer kiépítéséhez szükséges jogi eszközöket, lehetővé téve az alkotmányos kereteket betartó pártok megalakulását és működését. Külön szabályt alkotott arról, hogy politikai párt közvetlenül ne gyakorolhasson közhatalmi funkciót. A törvényi alapok megteremtését követően kerülhetett sor az alkotmányban megfogalmazottak érvényesítésére, így a köztársaság kikiáltására is.

 

19891017

Csak egy kis tévedés

A hibát Günter Schabowski a NSZEP-en belüli reformpárti csoport tagja követte el.  NDK novemberben már arra kényszerült, hogy saját területéről engedélyezze polgárai nyugatra utazását. 9-én ő vezette azt a sajtótájékoztatót, amelyen az utazást megkönnyítő intézkedéseket ismertették. A sajtótájékoztató lezárása után a hamburgi Bild magazin riportere az intézkedések életbe lépésének idejéről érdeklődött Schabowski zavartan keresgélt a papírjai között, mivel emlékezett rá, hogy kapott egy utasítást, majd a jegyzeteinek áttekintése nélkül így válaszolt: Ismereteim szerint ez érvénybe lép… igen, azonnal. Perceken belül hatalmas tömegek indultak meg a berlini határátkelőkhöz és elkezdődött a fal bontása.

 

19891109

Az első országos népszavazás Magyarországon

Az első országos népszavazás Magyarországon. A népszavazást megelőző kampányban az SZDSZ a Fidesz a Független Kisgazdapárt és a MSZDP is arra kérte a választópolgárokat, hogy a kérdésekre igennel szavazzanak. A legjelentősebb ellenzéki erő, a MDF elnöksége a népszavazás bojkottálására szólít fel. Ezt azzal indokolta, hogy amíg Magyarország legfontosabb kérdései nincsenek a szavazólapon, a megválaszolandó négy kérdés közül hármat már rendezett a törvényhozás, egyedül a köztársasági elnök választásának ügye kérdéses.

 

19891126

Horn Gyula külügyminiszter Bukaresten

Horn Gyula külügyminiszter Bukarestben tárgyalt az új román vezetés politikai irányítóival: Ion Iliescuval, a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának elnökével és Petre Roman miniszterelnökkel. Ő volt az első külföldi vezető politikus, aki a forradalom kitörése óta az országba látogatott. Megállapodtak, hogy főkonzulátusokat nyitnak Debrecenben és Kolozsvárott. A két fővárosban kulturális intézetet létesítenek, Romániában biztosítják a magyar oktatási hálózat kiépítését, a magyar sajtótermékek árusítását, a Magyar Televízió adásának vételét, és garantálják azt is, hogy a Magyarországra menekült román állampolgárok hazatérve teljes jogvédelmet kapnak.

 

198912

A hidegháború vége

Málta partjainál a nyílt vízen horgonyzó Gorkij szovjet utasszállító hajón találkozott M. Gorbacsov és G. Bush nem írtak alá egyetlen megállapodást sem. Bush támogatást ígért a szovjeteknek a peresztrojkához és a kelet-európai reformokhoz, és mindkét vezető egyetértett abban, hogy ideje orvosolni azokat a feszültségeket, amelyek a hidegháborús időszakot jellemezték. Beszéltek a fegyverzetcsökkentés felgyorsításáról is, valamint Afganisztán és Közép-Amerika helyzetéről. A német kérdést illetően Gorbacsov ködösen fogalmazott: A két német állam léte tény, mondta, megoldást majd az idő hoz.

 

19891202

Gondok

A pénzügyminisztérium államtitkára közli: az ország belső tartalékai olyan minimálisak, hogy ha a parlament nem szavazza meg a költségvetési tervezetet, be kell jelenteni az ország fizetésképtelenségét. A Nemzetközi Valutaalap(IMF), aminek Magyarország 1982 óta a tagja 1990-ben a fizetésimérleg-hiány további radikális csökkentését várja, ellenkező esetben várhatóan nem nyújt újabb hiteleket Magyarországnak. Dec. 5-én a forintot 10 százalékkal leértékelik a konvertibilis valutákhoz képest.

 

19891204

Itt győz a forradalom

Új szövetségi kormány alakult Csehszlovákiában Lengyelország után második esetben a szocialista táborban, kisebbségbe került a kommunista párt. Marián Calfa által vezetett új kormánya kinevezése után lemondott Gustáv Husák köztársasági elnök, aki 1975 óta töltötte be a posztot. Marian Calfa Václav Havel államfővé választását javasolta, s egyben ismertette kormányának programját.  A bejelentéseket 200 ezer ember ünnepelte Prágában, az ellenzéki szervezetek pedig lemondtak a másnapra tervezett általános sztrájkról. Csehszlovákiában vérontás nélkül győzött a "bársonyos forradalom”.

 

19891210

Mi lesz Bőssel?

Még okt. 31-én az Országgyűlés úgy döntött, hogy Magyarország véglegesen felhagy a nagymarosi duzzasztó és erőmű építésével, a dunakiliti építkezés folytatását pedig új államközi szerződéshez kötötte. Nov. 30-án a magyar fél képviselői át is adták a csehszlovák félnek. Csehszlovákia erre nem válaszolt, ellenlépésként kilátásba helyezte, hogy ha a Dunakiliti építkezést Magyarország nem folytatja, a bősi erőművet, Dunát elterelve, kisebb tározóval (ez volt az úgynevezett C változat) akkor is üzembe helyezi. Miután győzött a bársonyos forradalom a megalakult új kormány decemberben azonnali hatállyal leállította az egyoldalú üzembe-helyezés munkálatait.

 

19891215

Ott kitör egy forradalom

Tőkés László temesvári református lelkészt a nagyváradi püspök, Papp László felfüggesztette állásából, és el kellett hagynia a parókiát. A hatóságok a kilakoltatást december 16-án akarták érvényesíteni. A lelkész több híve is a helyszínre sietett, összegyűltek a paplak előtt, és hozzájuk csatlakozott sok járókelő is. Elhangzottak az első Ceauşescu-ellenes és antikommunista szlogenek. Megjelentek a rendőrség és a Securitate egységei és a tüntetés lassan továbbterjedt, rendszerellenes jelleget öltött, az elindító ok pedig másodlagossá vált. Napok múlva a gyűlölt Ceauşescu házaspárt elfogják és Karácsony napján kivégzik. Ezután a fegyveres összecsapások jelentősen alábbhagytak és december 28-ig gyakorlatilag meg is szűntek.

 

19891222

A zene ereje

Az amerikai hadsereg 1989. december 20-án indított támadást Panamaváros ellen. A légitámadással,  polgári lakosságot ért támadás úgy, hogy nem előzte meg semmilyen provokáció. A célt elérték a vízi út lényegében újra Washington ellenőrzése alá került. Noriega tábornok volt, a Panamai Védelmi Erők vezetője, menekülnie kellett és december 24-én, a pápai nunciatúrán keresett menedéket. Az épületet azonnal körbevették az amerikai csapatok, akik éjjel-nappal fülsüketítő rockzenét játszottak.  Végül a tíz napig tartó pszichológiai hadviselés meghozta eredményét, Noriega január 3-án megadta magát.

 

19900103

Botrány! Botrány! Dunagate!

A Fidesz és az SZDSZ képviselői feljelentést tettek a Fővárosi Főügyészségen. Azután a szervezetek képviselői sajtótájékoztatót tartottak a Graffiti moziban, levetítették a Fekete Doboz filmjét is. Nyilvánosságra került, hogy az állambiztonsági szolgálat a köztársaság kikiáltása után is tovább folytatja az ellenzéki személyek és szervezetek (pártok, mozgalmak) titkosszolgálati eszközökkel történt megfigyelését, valamint folyamatosan semmisíti meg az addig felhalmozódott iratokat. Kirobbant tehát a botrány. központba került a Belügyminisztérium Állambiztonsági Szolgálatának III/III-as csoportfőnöksége.

 

19900105

Fekete március

A decemberi forradalom után Romániában egyre erősödött a román nacionalizmus. Az új vezetés februárban már nyíltan a magyar szeparatizmus veszélyéről beszélt. A szélsőségesen nacionalista, magyarellenes Vatra Romaneasca szervezet indulatokat szító kampányba kezdett, és az etnikai feszültségek Marosvásárhelyen erőszakhoz vezettek. Megsérül Sütő András író fél szemét elveszíti, Budapesten a Honvéd kórházban kezelik, ahol meglátogatja Németh Miklós miniszterelnök. A magyar-román kétoldalú viszony rendkívül kiéleződött. A romániai magyarság körében egy újabb kivándorlási hullám indult meg.

 

19900319

Rendszerváltó országgyűlés

A választások első fordulója: 12 párt, társadalmi szervezet állít országos listát, de a 4 %-os küszöböt csak hat párt éri el. A következő pártok alkotják az első szabadon választott országgyűlést: MDF, SZDSZ, MSZP, Független Kisgazda-, földmunkás- és Polgári Párt, Keresztény Demokrata Néppárt, Fiatal Demokraták Szövetsége. Az első helyen szoros az eredmény ezért nyitott a kormányalakító párt személye. Április 8. A parlamenti választások 2. fordulója, kialakulnak a végleges erőviszonyok. Kormányt alakít az MDF, az FKGP és a KDNP. Az ellenzék megosztott, az utódpártnak tartott MSZP-vel sem az SZDSZ, sem a Fidesz nem működik együtt.

 

19900325

Irány az űr!

A Discovery űrrepülőgép személyzete 600 km magasságon Föld körüli pályára állítja a Hubble űrtávcsővet. Ez lesz az egyik legnépszerűbb és legismertebb űreszköz, angol nyelvterületen gyakran csak a „Nép távcsövének” nevezik. A programot a NASA vezeti az Európai Űrügynökség (ESA) részvételével. Szerelhetőre tervezték, hogy a már pályán keringő műhold alkatrészeit idővel újabbakra cserélhessék, így követve a technika fejlődését. Az egyes cserékkel nem csak a berendezés megbízhatóságát növelték, de minden alkalommal jelentősen javult az eszköz által küldött adatok minősége is.

 

19900425

Szabad a piac!

Megalakul a Budapesti Értéktőzsde, melynek gazdasági jelentősége csak később jön el, de szimbolikus jelentősége óriási. A korábbi szocialista ideológia szerint nyugati, burzsoá piacgazdaság megtestesítőjének tartott tőzsde megalakításával kinyilvánította az ország, hogy végleg felhagy a szocialista tervutasításos gazdaságpolitikával, helyette demokratikus piaci viszonyokat alakít ki. A tőzsde első részvénye az IBUSZ volt. A kereskedés a tőzsdetermi, nyílt kikiáltásos módon részleges elektronikus támogatással kezdet a működését. Az első tőzsdeelnök Bokros Lajos volt.

 

19900621

Kelet újra robban

Hajnali 2 órakor indította az offenzívát Szaddam Husszein iraki diktátor. Hadserege a szomszédos Kuvaitra támadt. Miért? A két ország határán található a világ egyik legnagyobb szénhidrogénmezője, mely, becslések szerint, akár a Föld tartalékainak 20 százalékát is kiteheti. Kuvait és Irak megegyeztek a termelés összehangolásáról, de Husszein többször vádolta Dzsaber al-Ahmed al-Szabah sejket és országát, hogy megsérti a megállapodást. De nem erre hivatkozott a támadás indokaként, hanem, hogy egy állítólagos kuvaiti szabadságharcot támogat, az uralkodó ellenében. Bár ennek ellent mondott a tény, hogy az iraki hadsereg ellenálló civilek százait mészárolta le.

 

19900802

A” jövő szolgálója”

A rendszerváltás után Göncz Árpád lett a Magyar Köztársaság első elnöke. Magáról ezt mondta 1985-ben:„Ha lesz valamikor öt perc, politikai öt perc Magyarországon, amikor egy formálódó időszakban szükség lesz olyan emberre, aki kommunistával és népivel egyaránt szót tud érteni, és akinek a lapja tiszta, ha kellek, én ott leszek,...” Göncz Árpád magát közvetítőnek tartotta, aki arra a feladatra született, hogy összeköttetést teremtsen a különböző pártok, eszmék, irányzatok között. Ennek szellemében cselekedett az Írószövetségben, az Országgyűlésben és az ország élén is. A politikát mindig a tárgyalás művészetének és nem harcnak fogta fel.

 

19900803

Vége a tanácsoknak

Önkormányzati választások két fordulóban zajlottak és ezzel megszűnt a közigazgatás tanácsi struktúrája. Polgármestereket és az önkormányzati képviselőket választott az ország. Az elengedhetetlen megszorító intézkedések, a szerkezetátalakítás, tömegekben kialakult létbizonytalanság miatt elszenvedett népszerűségvesztés hatására a kormánypártok jelentős bukást szenvedtek el. A 10.000-nél kisebb lélekszámú településeken javarészt független képviselők nyertek, a 10.000-nél több lakosú településeken ellenzéki pártok arattak győzelmet.  Budapesten, az ország nyugati felén, sok nagyvárosban is liberális (SZDSZ-Fidesz) pártok nyertek.

 

19900930

Újra együtt!

A Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) valamint a Német Demokratikus Köztársaság(NDK) egyesül, létrejön az egységes Németország. Jogi szempontból az NDK szűnt meg, az egységes ország az NSZK jogutódja: hivatalos neve Bundesrepublik Deutschland  A főváros Berlin lett, de az egyesülést közvetlenül egy tízéves átmeneti időszak követi, amíg gyakorlatilag a kormányzat székhelye az addigi nyugatnémet főváros, Bonn maradt. Október 4-én a Reichstag épületében megtartják a 144 keletnémet képviselő csatlakozásával 663 tagúvá bővült Szövetségi Gyűlés (Bundestag) háború utáni első ülését.

 

19901003

A legnagyobb elismerés

Mihail Gorbacsovot Nobel-békedíjjal tüntetik ki. Először 1988-ban vették fel meg a Nobel-békedíjra ajánlottak 80 fős listájára. Az indoklásban szerepelt új elvek érvényre juttatása a világpolitikában, a szovjet-amerikai csúcstalálkozók, melyek Kelet és Nyugat közeledését hozták. Meghatározó szerepét hangsúlyozták a közép- és kelet-európai országok demokratizálódási folyamataiban, valamint, hogy a Szovjetunió megkezdte itt állomásozó erőinek visszavonását. Gorbacsov a decemberi oslói díjátadón a szovjet belpolitikai helyzet miatt nem tudott részt venni. Távollétében megbízottja, Anatolij Kovaljov külügyminiszter-helyettes vette át a kitüntetést.

 

19901015

Az első nagy megmérettetés

Az Antall-kormány váratlanul 33 forintról 60 forintra emelte a benzin árát.  A közúti fuvarozók és a taxisok azonnali országos tiltakozásba kezdtek, szó szerint minden utat lezártak, kizárólag a mentő autókat engedték át. Elkezdődött a taxisblokád. Barna Sándor budapesti rendőrkapitány kijelentette: ha a tömeg ellen vezénylik, lemond. Schamschula György így nyilatkozott: "Csak nem képzeli, hogy egy csürhével leülök tárgyalni?"A kormány mégis kénytelen az érdekegyeztetésre, és végül 48 forintos benzinárban állapodtak meg. Bod Péter Ákos a maratoni tárgyalások alatt szünetet kérő megszólalása szállóigévé vált: „Az embernek vannak biológiai szükségletei.”.

 

19901025

A döntés

A Magyar Szocialista Párt alapítója és első elnökségének tagja volt. Ugyanebben az évben a párt köztársaságielnök-jelöltje és 1990-ben rövid ideig az MSZP alelnöke. Horn Gyula így nyilatkozik az üggyel kapcsolatban:” A magam részéről sajnálom, hogy erre az elhatározásra jutott, hiszen neki kiemelkedő szerepe volt a demokratikus átalakulás végig vitelében, a Szocialista Párt létrejöttében. Megértem ugyanakkor, hogy az országban kialakult politikai légkörben nehezen tudja elviselni a baloldali eszmék iránt elkötelezett embereket érő megpróbáltatásokat."

 

19901111

Az első Word Wild Web (www.)

Genfben Sir Tim Berners-Lee kezdi el kifejleszteni a CERN-ben a Word Wild Webet, az interneten működő, egymással úgynevezett hiperlinkekkel összekötött dokumentumok rendszerét. Eredeti célja a különböző intézményekben világszerte dolgozó kutatók közötti automatizált információ megosztás volt. Az alapötlet egy globális információs hálózat létrehozása volt a számítógépek, a számítógépes hálózat és a hipertext képességeinek ötvözésével. A CERN csak 1993. április 30-án tette mindenki számára ingyenessé.

 

19901113

Mi lesz ebből?

Horvátországból kiválik a szerbek lakta Krajinai Szerb Autonóm körzet, ezzel előrevetítve a délszláv válságot, majd az igen embertelen délszláv háborút. A krajina elnevezés határőrvidéket jelent. Horvátországban több elszakadni vágyó, szerb többségű autonóm térség tartozott hozzá. Ezek: a knini, nyugat- és kelet-szlavóniai, braranyai és szerémségi autonóm kerületek. Bosznia-Hercegovina területén 1991-től a helyi radikális szerbek hasonló autonóm területeket hoztak létre.A boszniai háború során ezek egyesülésével jött létre a Radovan Karadzsics vezette boszniai Szerb Köztársaság.

 

19901221

Jöjjön az új élet, jöjjön az újév!

Az első szabadon választott magyar országgyűlés 36 órai vita után este 22 óra 55 perckor 61 %-os többséggel elfogadja az ország költségvetését. Mindenki kimerült és álmos, erősen megviselt. Magyar György, az országgyűlés elnöke olyan fáradt, hogy Kupa Mihály nevét eltéveszti, és Kupa Györgyként jelenti be. Az első szabadon választott magyar kormány kezdő éve véget ért. Antall József miniszterelnök a kisgazda- és a kereszténydemokrata frakciókkal koalíciót kötött kormányával megteremtette az átalakulás politikai, törvényi, gazdasági és külpolitikai feltételeit.

 

19901230

Ez kiderült!!

Egy belgrádi lap megírja, hogy Magyarországról 36 ezer Kalasnyikov-géppisztoly került a szerveződő önálló horvát hadsereghez. A volt munkásőrség tízezer géppisztolyát és kb. hárommillió lőszert október végén szállította le hazánk. A magyar kormány először mindent tagadott. Később Katona Tamás külügyi államtitkár belgrádi útján próbálta az ügyet diplomáciai úton rendezni. Martin Spegelj a horvát védelmi miniszter később beismerte: a "Kalasnyikov-ügy" szinte lényegtelen nagyságrendet képviselt abban a fegyveráradatban, amelyet egyes országok biztosítottak a függetlenség érdekében fegyveres akcióra készülő horvátok számára.

 

19910110

Az öböl-háború

Az ENSZ által felszólított Irak nem volt hajlandó kivonulni Kuvaitból. Az Irak elleni koalíció vezetését Norman Schwarzkopf amerikai tábornokra bízták. Több hullámban támadtak iraki célpontokat, és ezzel kezdetét vette a „Sivatagi Vihar” nevű hadművelet. A háborúban nagy számban vetnek be robotrepülőgépeket, amelyeket a Perzsa-öbölben úszó hadihajókról lőttek ki. Kitör az Öböl-háború, mely február 28-ig tartó fegyveres konfliktus volt. A visszavonuló irakiak több száz olajkutat gyújtottak fel és Szaddam Huszein iraki és kuvaiti lakosokat használt élőpajzsként gyárak és katonai létesítmények körül.

 

19910117

Ami egy várban történik az egy várban is marad?

A visegrádi Mátyás Király Múzeumban írta alá az együttműködési Nyilatkozatot Antall József, Václav Havel és Lech Walesa. A dokumentum deklarálja, hogy a szövetség nem irányul más országok kirekesztésére, nem bővítik újabb tagokkal. Antall József kiemelte: az Európához való csatlakozás folyamatát kívánják elősegíteni, hogy ebben a közép- kelet-európai régió országai ne keresztezzék egymás érdekeit. Az országcsoport már a megalakulás után aktivizálja működését. Július 1-jén Prágában Havel, Walesa és Antall közös levélben hívta fel a hét vezető ipari ország állam- és kormányfőinek figyelmét a közép-európai térség azonos problémáira.

 

19910215

Eddig tartott

A Varsói Szerződés tagországainak képviselői Budapesten bejelentik a katonai szervezet feloszlatását. Ezt a folyamatot egyébként is Csehszlovákia és Magyarország vezette, hiszen ők már a szovjet csapatkivonásoknak a végén jártak (hazánk esetében 1991. június 19.). Gorbacsov ’90-ben még el tudta odázni a megszűnést, de az NDK kiválása komoly csapást jelentett. Már nem lehetett egyben tartani a szocialista blokkot. Hivatalosan a július 1-ji prágai ülésen számolta fel a Varsói Szerződést. A hidegháború véget ért a Szovjetunió vereségével, bár még felszólította Washingtont a NATO feloszlatására. Az USA ezt nem tette meg, sőt, a következő években a közép-európai térség országai is felvette soraiba.

 

19910225

A megosztó terv

Új pénzügyminiszter, új program, mely az ország pénzügyi stabilitásának megteremtésére irányul.  A koncepciót elfogadták, de megvalósítására részleteiben nem került sor. A program része a kárpótlási törvény, melynek vitája robbantotta a koalíciót. Az ellentét az MDF (részleges kárpótlásos privatizációt képviselő) és a kisgazdák (teljes visszamenőleges privatizációt követelő) között állt fenn. Ez visszatérően okozott koalíción belüli konfliktust. Állandósultak a heves viták, politikai csatározások a parlamentben, amelyeket nap mint nap a rádió és televízió adásaiban a társadalom széles rétege is figyelemmel kísérhetett.

 

19910307

Hogyan tovább?

A Szovjetunióban is éreztette hatását a peresztrojka és glasznoszty folyamata. A gazdaságban a központi irányítás megszűnik és a nyíltság jegyében érvényesül a sajtószabadság is. 1989 tavaszán a SZU-ban is általános és titkos választásokat tartottak, melyek eredményeként a többpárti Népképviselők Kongresszusa vette át az irányítást. Egy korlátozottan demokratikus rendszer jött létre. Az egykori szovjet tagköztársaságok egymás után kiáltották ki függetlenségüket. Gorbacsov ebben a helyzetben népszavazást ír ki SZU további sorsáról. A résztvevők közel 80 százaléka arra szavaz, hogy – független államok önkéntes szövetségeként – maradjon fenn a Szovjetunió.

 

19910317

Mennyi jár 40 évért?

Az Országgyűlés a tulajdonviszonyok rendezése és az állampolgárok tulajdonában 1939 -1990 között igazságtalanul okozott károk jóvátétele céljából alkotta a törvényt. Mivel a kárpótlás hatalmas anyagi terhet rótt a rendszerváltó gazdaságra időt kellett nyerni, amíg a privatizációból várhatóan befolyó pénz lehetővé teszi a kárpótoltak kifizetését. Ezért vezették be a kárpótlási jegyet, mint értékpapírt, ami névértékkel bír, és tulajdon jogot testesít meg. Az indulás napjától, aug. 10-től kamatozott, de az első jegyek csak ’91 utolsó napjaiban jelentek meg és egy év múlva a tőzsdére is bekerültek.

 

19910424

A kicsi kocsi nem száguld /Honecker bosszúja/

1954-ben a NDK vezetése arra utasította az állami autógyárakat, hogy hogy fejlesszenek ki egy kisautót. Számos műszaki probléma miatt azonban a végleges Trabant csak 1957-re készült el Zwickauban. A Trabant harminc év alatt a szocializmus és az NDK egyik szimbólumává vált. Nem csoda, hogy amikor megnyílt az út Nyugat-Berlinbe, egy amerikai újságíró azt írta: a szabadság bűze töltötte be a nyugat-berlini Kurfürstendammot. Az újraegyesítés után a pöfögő masinák elözönlötték Németország nyugati részét és cammogva, pöfögve bosszantották tempós haladáshoz szokott nyugati sofőröket.

 

19910430

Szomszédban a háború!

A polgárháború szinte észrevétlenül kezdődött. Az első lövések ’90-ben, Horvátországban dördültek el, és sokáig úgy tűnt, csak elszigetelt incidensről van szó. Márciusban a helyi szerbek elszakadtak Horvátországtól, saját haderőt szerveztek és egy nagyszerb állam létrehozására törekedtek. Milosevics szerb elnök kész volt a hadsereg bevetésére is. Az új taktika szerint a helyi szerb nacionalisták kiprovokálták a horvát támadást, majd a rend helyreállítása és a szerb kisebbség védelme ürügyén bevonult a jugoszláv hadsereg. A provokációk júliusban egyre sűrűsödtek. Vasúti síneket aknáztak alá, lezárták az utakat. Augusztusban már országszerte folytak a harcok.

 

19910507

A nagy kérdés

A magyar politikai élet vezetőinek titkosszolgálati, illetve ügynöki múltjának kérdése nagy politikai vihart kavart. A kérdés:"Ki volt ügynök?". A rendszerváltás utáni első nagy ügynök-botrány alanya a koalíció második legerősebb pártjának, az FKGP-nek az elnöke, Torgyán József volt. Antall József miniszterelnök zárt borítékban adja át Torgyánnak a politikai feddhetetlenségi vizsgálat eredményét. A Beszélő szerint: Torgyán József a borítékba való betekintés után megtagadja az átvételt. Az ellenzék aggályait fejezi ki ügynöklista fölhasználásával kapcsolatban. Antall József szerint azonban a lista nem lehet titkos. Elkezdődik a nagy vita.

 

19910531

Újra titok

Boross Péter belügyminiszter kérése alapján a BM Titokvédelmi Osztályának vezetője kijelentette, hogy a már megszűnt III/III. Csoportfőnökség irataira a levéltári szabályozás és a titokvédelmi törvény vonatkozik. Az ügyosztály neve: Belső reakció és Szabotázselhárító Csoportfőnökség. Feladata volt a Magyar Népköztársaság állami, gazdasági, társadalmi rendjének megdöntésére vagy gyengítésére törő elemek tevékenységének felderítése és megszakítása;- a párt és a kormány vezetőinek operatív védelme; - az államtitok és a szolgálati titok védelmének megszervezése a népgazdaság fontosabb területein.

 

19910612 2

A győztes

A Borisz Jelcin a köztársasági elnökválasztáson a szavazatok 57,38 százalékával nyert. „A választás fontos mérföldkő az orosz történelemben, amivel az ország bekerült a civilizált államok közösségébe, amelyek vezetőiket közvetlen szavazással választják meg” – vélekedett Gavril Popov Moszkva város vezetője. Jelcin, mint Oroszország első közvetlenül választott elnöke, elsődleges feladatának tartotta, hogy a nemzetközi diplomáciában is bemutatkozzon. Június 20-án Washingtonba találkozott George Bushsal. Otthon Leningrád lakosai úgy döntöttek, a város neve újra Szentpétervár legyen.

 

19910612

Viták, viták, viták!

Megszületik a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvény. A parlamenti vitában az SZDSZ és az MSZP képviselői nemmel szavaznak, a Fidesz képviselői tartózkodnak. Az ellentét az MDF (részleges kárpótlásos privatizációt képviselő) és a kisgazdák (teljes visszamenőleges privatizációt követelő) szárnya között lángol föl, ami aztán a kormánypárt szétszakadásához vezetett. Ez immár visszatérően okozott koalíción belül konfliktust, így az új, demokratikus kormány első évét leginkább az állandó politikai csatározás jellemezte privatizáció és reprivatizáció kérdésében is.

 

19910710

Indul a START!

A START, hadászati nukleáris fegyvereket korlátozó egyezmény az USA és a Szovjetunió között. Kizárólag az amerikai és az orosz tulajdonban lévő hadászati támadófegyver-rendszerekkel foglalkoznak. A szerződés tartalmi vonatkozásai, előírásai egyaránt kiterjednek az egymás területét elérni képes atomtöltetekre és az ezeket célba juttatni képes hordozóeszközökre - rakétákra, repülőgépekre -, valamint a hordozórakéták indító berendezéseire is. Nem érintik viszont a két fél többi, rövidebb hatótávolságú szárazföldi és tengeri hadszíntéri atomfegyverrendszereit.

 

19910730

Hozzánk is eljött

Az első pápa Magyarországon. II. János Pál, Esztergomba szárnyashajóval érkezik. 17-én már Pécsett celebrál szabadtéri misét a füves pécs-pogányi reptéren. A következő nap a máriapócsi kegytemplomban bizánci szertartású misét tart magyar nyelven a kegykép előtt. Másnap: Debrecenben ökomenikus istentisztelet és a gályarabok szobrának koszorúzása. Szombathely következik egy repülőtéri mise, majd városlátogatás. Természetesen 20-án Budapesten a Hősök-terén misézik kb.200 ezer ember előtt. Találkozik a tudomány és a művészet képviselőivel, valamint a zsidó hitközségek delegációjával és hazánk egyházi és világi vezetőivel is.

 

19910816

A „pancserpuccs”

A kormány reformokat ellenző tagjai katonai puccsot készítettek elő Gorbacsov ellen, aki épp a Krímben pihent. Reggel 6-kor közölte a rádió, hogy Gorbacsov „betegsége miatt” nem tudja ellátni elnöki teendőit, ezért Janajev alelnök látja el az államfői funkciókat. Moszkva utcáin tankok és BTR-ek jelentek meg. Kontroll alá vették a médiát. Jelcin, hősként, páncéloson szónokolva a békéről szállt szembe a párt keményvonalasaival. Három nappal ezután a puccsisták elmenekültek, Gorbacsov visszatért, de hatalmát már nem tudta visszaállítani. Jelcin azonban jelentősen megerősödött.

 

19910819

A „Dolgozat”

A Népszavában jelent meg Kónya Imrének, az MDF frakcióvezetőjének egy írása, amit csak „ Kónya dolgozat” néven emlegetnek. Ebben kifejti, hogy már a nyugat is elfogadta és elismeri a magyar demokratikus viszonyokat, ezért eljött az ideje a keményebb fellépésnek azokkal szemben, akiket bármilyen felelősség terhel a kommunista diktatúráért Magyarországon. Ezt pedig egy igazságtételi törvény meghozatalával kívánná megvalósítani. Felszólítja még a kormányt, hogy alapjaiban változtassa meg a köztévé és rádió politikai beállítódását. A Kónya-dolgozatra válaszként szept.27-én megalakul a Demokratikus Charta.

 

19910905

A bányászjárás

Szeptember 24-én léptek sztrájkba, mivel a kormány nem volt hajlandó teljesíteni újabb követeléseiket. Azt akarták, hogy a miniszterelnök, Petre Roman, Petrozsényban tárgyaljon velük. Roman ezt megtagadta, így a bányászok megindultak Bukarestbe, Miron Cozma vezetésével. Ion Iliescu államfő és Petre Roman kormányfő lemondását követelték. Szept. 25-26-án a bányászok megostromolták a kormányépületet és törtek-zúztak a városban. Iliescu nyomást gyakorolt a kormányfőre, aki végül is szeptember 26-án lemondott. Iliescu végül megegyezett Miron Cozmával és ezzel véget ért a negyedik bányászjárás (több száz sebesült, négy halott).

 

19910926

Sztrájk a Nemzetben

A rendszerváltást követő időkben a Magyar Nemzet volt talán az egyik leghitelesebb újság, de a belső viták és a lapprivatizáció problémája megakadályozta abban, hogy a korszak vezető lapja legyen. Végül még ’90-ben a francia konzervatív Hersant csoport veszi meg. A lapot azonban nem tudták nyereségessé tenni és erre hivatkozva 25 embert bocsátottak el. Az újságírók java sztrájkot hirdetett, de a tördelők, korrektorok, olvasószerkesztők, és az újságírók másik része tovább dolgozott, hogy az újság megjelenését a sztrájk ne veszélyeztesse. A sztrájk ellen Fejtő Ferenc írt cikket a lapba. A sztrájk sikeresnek mondható, befejezése után az elbocsátottak többségét visszaveszik.

 

19911011

Háború??

A délszláv háború közvetlenül a magyar határ túloldalán zajlott. Mindez magában hordta a veszélyt, hogy lövedékek, kis hatótávolságú rakéták hullhattak magyar területre. A lehetőséget még inkább növelte, hogy a jugoszláv légierő csapásmérő repülőgépei támadó manővereik egy részét magyar terület fölött kezdték el, és már a magyar légtérben tüzet nyitottak horvát célpontjaikra. Így történhetett 27-én este, hogy egy MiG–21-es vadászrepülő magyar célpontok ellen két darab kazettás bombát aktivizált. A bombák Barcs központi részétől távolabb robbantak fel, így személyi sérülést nem, de jelentős anyagi kárt több épületben is okoztak.

 

19911027

A legnagyobb oltás

Több száz olajkutat gyújtatott fel Kuvait sivatagában, februárban Szaddam Huszein. Az ebből eredő légszennyeződés számos országot érintett, a füst még Hawaiiban is érezhető volt. A több száz olajkút tüzét valahogy ki kellett oltani ezért különlegesen kiképzett embereket vetettek be, akik dacolva a perzselő hőséggel, megfékezték a lángokat. A lángoló olajmezők sztárjává vált az a tűzoltó berendezés, amit a nemzetközi sajtó csak magyar csodaszörny vagy  Big Wind (nagy szél) néven emlegetett. Az itthon csak „birodalmi lépegetőként” ismert jármű és a magyar szakemberekből álló különítmény eredményesen járult hozzá a lángoló kutak gyors eloltásához.

 

19911106

Vita és botrány

A vita óriási érdeklődést keltett, mivel az akkori legnagyobb kormánypárt (MDF) és a legnagyobb ellenzéki párt (SZDSZ) frakcióvezetője ült egy asztalhoz az MTV kamerái előtt. Feledi Péter volt a műsorvezető és a téma: a kommunista diktatúra bűnöseinek utólagos felelősségre vonhatósága. A téma aktualitása miatt a közönség soraiban elszabadultak az indulatok folyamatosan bekiabáltak, Petőt többször kifütyülték. A csúcspont talán az lehetett, amikor egy nyugdíjas hozzászóló elmesélte, hogyan alázták és kínozták a börtönben az ávósok. A vitából politikai botrány lett, a Zétényi-Takács féle törvényt pedig, amely kiváltotta, az Alkotmánybíróság megsemmisítette.

 

19911118

Az elmúlás

A Szovjetunió 11 tagköztársasága írja alá a megállapodást Alma Ata-ban a Független Államok Közösségének megalakulásáról. Ez egyben a Szovjetunió felbomlását is jelentette és lehetővé tette a „civilizált szétválást” a Szovjetunió tagjai között. A volt Szovjetunió három további állama:Észtország, Lettország és Litvánia pedig nem is kívánt csatlakozni a közösséghez. Dec. 24-én az ENSZ-ben Szovjetunió elnevezés helyett már Oroszországot használják és 25-én Mihail Gorbacsov is lemond elnöki és a legfelsőbb fegyveres erők parancsnoksági tisztéről. Lemondása egy korszak végét szimbolizálta.

 

19911221

A merénylet

A Ferihegyi gyorsforgalmi út mellett helyezték el azt a bombát, ami az Oroszországból Izraelbe kivándorló zsidókat a Keleti pályaudvarról a Ferihegyi repülőtérre szállító busz mellett robbant. A merényletben csupán négy utas sebesült meg és két magyar rendőr, mert a detonáció idő előtt történt. A robbantást a német szélsőbaloldali terrorcsoporthoz, a RAF-hoz köthető Andrea Klump és Horst-Ludwig Meyer követte el. A rendszerváltás utáni Magyarország első robbantásos merényletének tényéhez Antall József miniszterelnök hozzáfűzte: „A rendszerváltással Magyarország bekerült a világnak abba a zónájába, ahol efféle cselekmények történnek”

 

19911223